Ca în zilele lui Noe…

˝37. Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intâmpla si la venirea Fiului omului.
38. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie,
39. si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului.˝ 

Acestea sunt cuvintele Domnului Isus, adresate ucenicilor pe Muntele Măslinilor, și relatate de evanghelistul Matei, în Evanghelia sa, la capitolul 24.
Ucenicii îL provoacă pe Domnul cu trei întrebări, dar primesc răspuns doar la una: ˝Care va fi semnul venirii Tale?˝ (Matei 24:3b)
Trec peste o listă întreagă de semne premergătoare întoarcerii Sale și mă grăbesc să ajung la versetul citat mai sus, la început: ˝Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma (la fel) se va întâmpla și la venirea Fiului omului.

De ce oare compară Domnul Isus perioada premergătoare reîntoarcerii Sale, cu vremea lui Noe, respectiv perioada de dinainte de Potop?
La prima vedere, termenii de ˝mâncau, beau, se însurau și se măritau˝, sunt absolut normali și necesari unei societăți, atât cea contemporană lui Noe cât și societatea veacului 21. Din punctul meu de vedere, problema este alta, și nu degeaba accentuează Domnul acești termeni, aceste activități ale oamenilor, vrând, parcă, să ne dea de înțeles că ei păcătuiau în felul acesta înaintea lui Dumnezeu. Încă de la crearea lui (sau de când se naște) omul mănâncă, bea, iar apoi vine o vreme, la maturitate, când se căsătorește. Pași absolut naturali în viață.
A mânca și a bea, pentru generația lui Noe însemna ÎMBUIBARE, și probabil că nu se deosebea cu nimic mai mult decât ceea ce înseamnă (din păcate) pentru societatea vestică din sec 21, ˝a te hrăni˝. Unii oameni, într-adevăr, doar se hrănesc; alții, se îmbuibă. Și acesta este un păcat înaintea lui Dumnezeu.
Un alt păcat mare, care caracteriza societatea ˝pre potop˝, era pervertirea relațiilor sexuale. Da, ei se însurau și se măritau, dar cum?
Geneza, capitol 6, versetele 1-4, descrie modul în care se se petreceau aceste… ˝necesități˝:

1. Cand au inceput oamenii sa se inmulteasca pe fata pamantului si li s-au nascut fete,
2. fiii lui Dumnezeu au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase; si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales.
3. Atunci Domnul a zis: “Duhul Meu nu va ramane pururi in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa: totusi zilele lui vor fi de o suta douazeci de ani.”
4. Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii: acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume.

Nu intru în detalii cine erau ˝fiii lui Dumnezeu˝, încă se discută mult pe această temă, dar cert este că acolo se petrecea ceva ce era o urâciune atât de mare înaintea lui Dumnezeu, încât El a hotărât că este momentul să distrugă tot ce a creat, tocmai pentru a împiedica acest rău să se propage și mai mult. Probabil că și în lumea animală, relațiile erau la fel de pervertite ca și între oameni.
Uitându-ne în jur, vedem (dacă vrem să vedem) ușor paralela făcută de Domnul între perioada de atunci și cea de acum; două civilizații pe care le despart mii de ani distanță dar parcă cea din urmă nu ar fi altceva decât reîncarnarea celei dintâi.
Dacă pentru unii pâinea cea de toate zilele este un lux, pentru alții nu reprezintă mare lucru; o aruncăm cu cea mai mare ușurință la coșul de gunoi.
Am rămas stupefiat să văd câtă pâine, și alte produse de panificație, se aruncă, din cauză că este ˝veche˝. Am citit undeva că cu hrana pe care o aruncă o familie de europeni, în medie pe zi, trăiește o familie în Asia, familie formată din același număr de membrii ca cei care o aruncă.
În ceea ce privește relațiile, dezastru. Citesc regulat în presa din România și unele publicații din Vest, și nu exagerez dacă spun că aproape zilnic citesc știri de genul: ˝Actrița Jodie Forster are o nouă iubită; Ministrul de externe al Germaniei a participat la organizarea…alături de partenerul său de viață…, et c˝. Ieri citeam de liderul unui partid politic din Austria, care în urmă cu câteva luni s-ar fi căsătorit cu iubitul lui. Recent,o campioană la sărituri cu schiurile, tot din Austria, a intrat în viața de căsnicie împreună cu prietena ei, cu care are o relație de mai mulți ani. Aceași ˝soartă˝o împărtășește și o campioană la schi din Suedia. Un olandez cere să fie eutanasiat (și i se respectă dorința), pentru că în urma unor opereții de schimbare de sex, nu-i place cum arată și are dureri groaznice, fizice și psihice, et c˝. Toate aceste știri nu sunt altceva decât vârful unui aisberg al imoralității. Nimeni nu știe cu exactitate care sunt consecințele pe termen mediu și lung ale acestei ciume, numită pe nedrept: dragoste, relație romantică, căsnicie, parteneriat, et c. Cert este că atât în vremea lui Noe, cât și în vremea lui Lot, Dumnezeu nu s-a lăsat batjocorit la nesfârșit, ci a luat inițiativă, distrugâng în totalitate atât ˝lumea veche˝ cât și orașele Sodoma și Gomora, orașe care se făceau vinovate, în special, de păcatul homosexualității.

Soarta societății pervertite în care trăim este pecetluită de Dumnezeu. Este doar o chestiune de timp până când El își va revărsa mânia aprinsă asupra unei lumi de nelegiuiți. Exemplu ne este Sodoma și Gomora. Asta, mă rog, pentru cine mai crede Biblia. Dar după cum lumea nu mai crede, trendul este să mergi înainte, spre distrugere totală, întocmai ca boul spre măcelărie.


˝4. Caci daca n-a crutat Dumnezeu pe ingerii care au pacatuit, ci i-a aruncat in Adanc, unde stau inconjurati de intuneric, legati cu lanturi si pastrati pentru judecata;
5. daca n-a crutat El lumea veche, ci a scapat pe Noe, acest propovaduitor al neprihanirii, impreuna cu alti sapte insi, cand a trimis potopul peste o lume de nelegiuiti;
6. daca a osandit El la pieire si a prefacut in cenusa cetatile Sodoma si Gomora, ca sa slujeasca de pilda celor ce vor trai in nelegiuire,
7. si daca a scapat pe neprihanitul Lot, care era foarte intristat de viata destrabalata a acestor stricati;…˝ 
(2Petru 2:4-6)

 

Sursa : http://alexpop7620.wordpress.com

 

Leave a comment